Friday, August 7, 2009

Cuci Tangan Bersih2

Minggu ni Pengetua sekolah alert pada ibu bapa melalui mailing list SRIAAG-net tentang pihak sekolah berjaga-jaga dan bersiap sedia untuk menerima arahan untuk kuarantin sekolah jika kes H1N1 menular di sekolah Umar. Memang merisaukan apa lagi sekarang korban H1N1 dah meningkat menjadi 11 orang.

Umar pun dah peka tentang H1N1 sebab dia tengok iklan berulangkali dalam TV tentang simptom flu ni. Sampai satu hari ada serangga hitam kecik merayap kat buku Ulwan. Dia kata tu H1N1 tu! Tergelak besar Ummi. Macam mana la Umar tau, Ummi pun tak pernah tengok rupa benda alah tu.

Anyway, sebagai langkah berjaga-jaga, setiap pelajar diajar untuk mencuci tangan menggunakan sabun setiap kali keluar masuk tandas. Ummi belikan Umar hand sanitizer kat Vitacare. Brand Dettol dah habis! Beli je la brand lain tp same function.

Makan tengahari pun dah tak menggunakan dulang tetapi individual tray. Siapa yang tak sihat digalakkan bercuti dan yang asthma digalakkan pakai face mask. Ya Allah selamatkan lah anak-anak kami.

Dan 15 Ogos ni sekolah akan adakan GOTONG ROYONG PERDANA. Ummi Abi dan anak-anak akan turun padang bersihkan sekolah bersama2. Yeah!

Tengah cari2 pasal handwashing, Ummi jumpa video comel ni. Enjoy educating your kids on handwashing!


video

No comments: