Sunday, June 7, 2009

School Break Part I

Cuti sekolah adalah saat yang ditunggu-tunggu Umar. Last day exam was on Thursday, dgn subjek Pendidikan seni Visual. Kat rumah, Umar dan Ummi (Umar 10% and me 90% actually) bincang tentang projek membina kenderaan dari bahan terpakai - so Ummi guna fail lama dan straw untuk dijadikan lori. Bahan2 disiapkan dari rumah dan dibawa ke sekolah untuk tempoh penyiapan selama 1 jam sahaja. balik dr sekolah, Umar cakap,"umar buat paling cantik, lps tu kawan tiru." ehem..ehem..ye ke tu? Anyway, glad to see him proud on his work. Sori takde gambo sbb dah bagi kat muallimah.

30 Mei - Sabtu

1st saturday of school break, Ummi bawa Umar dan Ulya ke Stadium MSN, Bukit Jalil untuk program Relay for Life. All cancer survivors, family and supporters came to gather on many events that run concurrently. Ada larian oleh survivors dan celebrity, ada booth for charity, ada performance on stage by all kinds of culture and arts, dan yang paling penting ada booth CAKNe (Cancer Associates and Kindred Newtworking) oleh Wanita JIM. CAKNe adalah kumpulan sokongan bagi pesakit kanser. Yang terkini CAKNe support cancer patient di kalangan kanak2 di HUKM pula. Dan kami akan anjurkan Hi-Tea bagi mengumpulkan dana pada 8 Ogos.

Famili pesakit kanser yang telah meninggal dunia kerana penyakit tu, menyalakan Luminaria. All dedication written on the paper bags..nice and very touching. sob..sob..

Banyak booth menarik sebagai aktiviti selari dengan larian (sepanjang malam) yang diiringi persembahan di pentas. Umar & Ulya enjoy betul hias cupcake & biskut marie dgn colorful buttercream, aktiviti cat batik, cat beg, cat wooden stick.

Umar was decorating his biskut marie.

Ulya smiled together with her cupcake ;)

Ulya and her batik canting

Dan yang paling menarik adalah Ummi bawa Umar jumpa seorang atok yang sakit. Umar agak berani untuk bersalaman dan ambil gambar dengannya. Tapi tengok le mukanya yang kelat2 mcm takut sikit. Ulya memang langsung tak nak salam. Bila jumpa dengan orang yang terlantar sakit macam tu, Ummi sebut tentang kita kena bersyukur sihat tubuh badan...bla..bla. Hope he understands.
Umar dan atok yang sakit terlantar. Atok ni tak boleh bercakap. Cuma hulurkan tangan shj utk salam. Nampak tak muka Umar mcmna? hihi...

Sebelum kami balik, stage untuk Kids' Corner sebelah booth CAKNe telah diambilalih oleh muda-mudi yang 'nak ENJOY!'...menari ala disko mengikut rentak lagu yang dipasang oleh disk jockey berhampiran. Kebanyakannya remaja India, tapi yang terkedunya bila yang enjoy sama dua anak gadis Melayu bertudung!! Umar, yang kecil dapat menilai, "Ummi, kenapa kat tempat ni ada aktiviti soleh, ada yang tak soleh Ummi?" Alhamdulillah he could sense it.

Honestly I enjoy that night because of the golden opportunity to expose my children to other culture and lifestyle. Most of the time, we (me and Abi) live in homogenous society where we speaks the same, wear the same and think the same. Let's get things out of the ordinary to refresh our mind! (of course in syar'ie manner!)

Leaving the stadium, have the last moment to look at the luminaria all round the field. Wish you all the best!

31 Mei - Ahad

Get ready! Hari ni je dapat 3 jemputan walimah. Satu di Johor, satu di Kuantan dan satu lagi di Taman Melati, KL. Malangnya, lepas balik teman Umar pegi swimming class, Ummi sakit belakang dan terbaring je atas katil. Mulut berkata NAK, tapi kudrat tak larat. Huhu...Anyway mabruk buat semua pengantin baru dengan pasangan masing2!
Nasibah TY & suami (my junior in Al-Amin, also ex-adik usrah)
Adda & suami (sis ex-UTP)
Uswah & suami (sis ex-UIA)

The two heroes (a.k.a cousins) go swimming! On the left: Haarith, Abi's nephew.

Warming up sebelum terjun kolam! Umar is on the second left of the row.

"Bubble!..paddle!" coach instructed. ONE-and-half hour in the pool, bubbling and paddling.

1 comment:

rohayu said...

Salam,
Saya ingin berkongsi dengan puan. Saya simpati melihat gambar keadaan abah puan yang terlantar sakit. Harap dapat layari website ini http://puteri.synthasite.com/ untuk penjelasan dan pemahaman.

Wassalam,
Berjuang menegakkan kebenaran.