Tuesday, May 26, 2009

Career Woman and Latte

Look who's talking? Mc.CAI in the middle as moderator, Kak Dian is the other panelist

Last weekend was quite interesting for me. I was being appointed in my JK Wanita JIM Pusat in a meeting last 2 weeks to be one of the panelists in a forum called Wacana Wanita dan Kerjaya. Being a homely type of sister and want-to-stay-at home mother in the beginning, then my life turned to be a biz-woman. When we asked our son, "What do you want to be?"...his answer is,"Jual barang macam Ummi Abi."

Haha..jual barang pun kerjaya jugak kan! Glamour term is 'Business man'. Ehem..ehem!

Alhamdulillah the crowd was fairly from the Gen-Y (born 1980 till 1990) and other senior working mothers too. What striked my attention was the presentation by Ustazah Maznah, on Tasawwur Kerja seorang wanita yang digariskan dalam Islam.

Here are the Tasawwur Kerja outlined by Ustazah:
SATU :: Untuk mencari nafkah membantu keluarga - hukumnya harus, bukan WAJIB
DUA :: Untuk menyumbang kepakaran dan memenuhi keperluan fardhu kifayah terhadap masyarakat
TIGA :: untuk infaq fi sabilillah, sebagaimana Zainab binti Jahsy, isteri Rasulullah yang menyama' kulit kambing dan sedekah hasilnya
EMPAT :: Kerja untuk pangkat dan kemasyhuran - Big NO!

Biasa dengar, "kalau I tak kerja, sampai mati la tak boleh nak beli pinggan mangkuk baju cantik2 yang I nak. Bila minta dengan suami, macam menyusahkan aje!" Yang ni masuk dalam Tasawwur Kerja keEMPAT tu.

Astaghfirullahal 'azim, takutnye Ummi if I fall in the forth category - bekerja bagi mengelakkan terperap di rumah dan nak cari kawan di luar.

Ummi luruskan niat balik, nape yang Ummi sibuk2 tolong Abi berniaga ni. Kata Ustazah lagi, di akhirat nanti subjek utama yang akan ditanya Allah pada seorang wanita adalah hal KEIBUANNYA! Apakah dia telah menunaikan tanggungjawab sebagai ibu dengan baik?

Muhasabah buat kita semua, adakah kita bekerja kerana sebab yang betul dan syar'ie serta tidak mengabaikan tanggungjawab asasi?


Latte
Petang selepas Wacana, Abi panggil balik cepat sebab kena pegi rumah parents-in-law. Auntie Noora, my mom-in-law's new neighbour and a very heartwarming lady, invited all of us to her house for hi-tea. The food are all fantastic. Yummylicious! Surprise2! She did all by HERSELF without any servant. She cooked bakso, breadpudding, cheese tart, santan pudding, and not-to-forget, her LATTE!

When she served the first round cups of latte to the gentlemen, Abi requested Ummi to learn how to make one. Heh..Camano tak tau?!

Auntie Noora took out her perkakas and showed me how in her neat and tidy kitchen.
"Use Farmhouse or Marigold brand of freshmilk, heat the milk in microwave oven just for 1 min."
"Mix the coffee, my favourite brand is Vira (aiyoo! auntie, saya guna kopi biasa je) with susu pekat manis. Not too sweet b'coz we need to get the coffee strong taste."
"Here is the secret, use this Bodum electric frother to make the heated milk frothy."
"Or you use this coffee presser to pump the milk till it becomes frothy."
"Pour the coffee mixture in a cup, then pour the froth, and sprinkle Cinnamon Powder on the milk froth."
"For kids, you may make chocolate drink and sprinkle cocoa powder on the milk froth."

Ummi, my mom-in-law, Auntie Noora and Auntie Fadilah

Punye la baik hati Auntie hadiahkan Ummi bodum electric frother sebab dia dah ada coffee presser. Thank you so much Makcik yang baik hati!

Electronic Frother (guna bateri)..yea yea dpt yg ni!
Coffee press yang sebelah kanan tu, dia tunjuk je sbg contoh.

Auntie beli semua perkakas canggih manggih masa dia kerja dulu. See? Wanita bekerjaya biasanya ada duit untuk beli apa yang dia mahu. Well, for me, Abi is the banker. I don't keep the money with me. Do I have to be liberated from this policy? Wallahua'lam. My hubby knows the best and weak part of me, i think. Tepuk dada tanya iman ye Ummi ;)

5 comments:

ummimusa said...

thanks kakak for posting this up, very valuable info for mothers

ummu umar said...

to ummimusa: alhamdulillah..hope others will benefit it too!

SyahNur said...

salam ziarah...
peringat n info yg sgt berguna utk wanita & ibu2 yg lain.. thanx for sharing

Noraini said...

Anfaal, very interesting sharing info.I planned to join this talk but something else need my attention and missed this usefull talk.Alhamdulillah you share the main content.

drnehar said...

Assalamualaikum kak anfaal...
Salam Ramadhan...

Kindly share more.. :)
Doctors are too busy to attend any talk.. huhu...