Wednesday, February 4, 2009

Dirimu sumber inspirasi

video

Kisah Bro.Nick ni menyentuh hati Ummi. Kesungguhan dan ketabahannya mengharungi hidup bukti tiada batas dalam mengeluarkan potensi diri. The sky is only the limit. Dalam kehidupan, membesarkan anak2, dalam apa jua perjuangan dan dakwah, kita banyak disekat oleh halangan dalam fikiran (mental block).

"Aku tak mampu"
"Memang aku tak pandai"
"malu nanti orang kata aku ni apa"

Dengan anak-anak pula, kita sebagai ibu bapa lah yang membuka ruang demi ruang untuk mereka menggilap potensi diri. Setiap anak itu unik, jangan lah dibanding-bandingkan. Contoh terdekta di depan mata Ummi sendiri. Umar sangat kreatif. Perspektif karya seninya luar biasa! He always think out of the box. Proud of him though he is always hard to stay long for something that needs FOCUS (e.g. homework). 

Ulya pulak, the normal girl, yang rajin nak belajar. Kalau sakit, nak cepat baik sebab nak pergi tadika cepat2. Belajar Iqra' sekali duduk boleh 3 mukasurat. Bila latihan menulis, subhanallah, rajin tulis banyak2.

And our special Ulwan (bukan sbb dia 'anak istimewa)...setakat pemerhatian kami, sangat FIZIKAL. Aktif dan sekarang fasa menggunakan motor halusnya - MENGGUNTING. 

Setiap anak ada 'sensitive period' (baru belajar term ni kat kursus baru2 ni)...pada saat dan ketika dia suka panjat tangga, biarkan..jangan dihalang kerana akan merencatkan. Jika anak dah melepasi sensitive period, suruh macam mana pun dia tak nak buat.

So mothers out there, just observe and understand your child's needs. Santuni mereka secara fitrah agar diri mereka terus menjadi inspirasi buat umat dengan potensi mereka yang luar biasa! Boleh jadi pendakwah cilik macam Iza ni...


video

No comments: