Thursday, October 16, 2008

You're Happy..I'm Happy

Biasa dengar tak orang cakap 'terrible two'? Well..trouble ke terrible ke..tp anak umur DUA tahun biasa akan ada ragam sendiri. Maklumlah peralihan umur baby ke toddler.

Dan Ummi sedang menghadapinya dengan Little Abdullah Ulwan.  Bila datang tantrum, fuhh..dia akan hempaskan kepala ke lantai, berguling2 dan melompat dan terus duduk. Aduh! Ummi yan
g rasa sakit. Most of the time, we had no choice but to give in (not advisable). Huh...otherwise he'll hit me, menjerit menangis sampai suara hilang. Ummi masih belajar tentang SABAR dan cuba beberapa tips ni:

(Sumber: Loving without Spoiling, by: Nancy Samalin)
#1 Offer a distraction - biasa Ulwan mengamuk2 tu, kami akan buat gaya terkejut, "Ha! Cicak!@kapal terbang@etc!".
Tapi hr tu raya balik Johor, perjalanan lama, dah cuba distract mcm2 dah x berkesan sbb dia dah boring tahap dewa. Haha..

#2 Provide help - kadang2 Ummi tak perasan, dia sebenarnya marah sebab nak cuba buka tutup bekas makanan dll. Tapi nak tahu akhirnya apa yang tak kena mahu la 5 minit dia menangis & meronta2. Haiya!! HulkUlwan (Abi panggil dia bila dia mengamuk)

#3 Plan ahead - selalunya, perkara/barang yang direbutkan tu ada pada abang Umar / kakak Ulya, so awal2 Ummi dah pesan bagi adik Ulwan dulu. Atau nak ambil left-over food Ulwan mesti minta izin adik dulu. Latihan yang baik juga untuk abg/kakak berlemah lembut.

#4 Be firm but calm - sori, belum betul2 berjaya lagi..sbb banyak masa Ummi stressed out juga. Ya benar, Allah sedang mengajarku tentang SABAR!

#5 Don't give in once you've said NO - setakat ni, Abi cakap Ulwan ni dah pandai manipulate Ummi. Dia berguling2/hentak kepala kat lantai - akhirnya dpat juga.

Itu la cabaran si cintaku Ulwan sorang ni. Anyway, tantrum don't last forever. What's most important thing to me is if you are HAPPY, I AM HAPPY.

And here's a song dedicated to you by Bro.Umar (still practicing for his concert soon)

You Are My Sunshine
My only sunshine.
You make me happy
When skies are grey.
You'll never know, dear,
How much I love you.

Please don't take my sunshine away


4 comments:

Maryam Abu Ahmad said...

adik2 lelaki saya, beberapa orang mcm little ulwan. #7, setiap kali mengamuk, atas tumitnya pasti berdarah. menangis sampai habis suara. suara belum baik, nangis lagi.

sekarang, #10 pula macam tu. :)

memang teruji keSABARan.. huhu

the author said...

anfal,
nusaibah anak najah pun ada angin tantrum juga sampai sekarang.
gimana ek, bersabar sungguh kami ngan dia.huhu
angin peting beliung kadang2 tu...
-najah-

Mrs. said...

agreed... my 2nd angel; sofiyyah pun mcm ni. but not that extreme smpi hantuk2 kepala, tp ketuk kepala kakak ada ;)...kalo rebut barg dgn kakak amaani memg kakak jugak kene mengalah. kalau die nak, die nak jugak. in progress of learning negotiation.
the challenge for us s mothers is to be fair enough of negotiating among the children...
m also agreed with kak anfal, Allah sedang mengajarku SABAR :) that's y berderet2 anak ;)

Roselinee said...

Salam kak anfal...
kelakar bace blog akak nie...
apa taknya my big son sedang ngamuk kat belakang tue ha....
mengamuk sebab tak dapat nak masak penyepit baju atas api... :)
he like cooking...
my little lovely boy....