Friday, October 10, 2008

Syawal stories

What happened to Ummi & family this raya?




1) Bibik went back hometown for 40days -- Umi & Abi back to old days, doing all the house chores by ourselves




2) Semua adik-adik Umi ada di Malaysia - tapi yang dah kahwin semua turn raya dgn mertua




3) Kids' Atok & Opah join our Mazda5 visiting relatives right from Ampang, Klang, Banting to Melaka and Johor. Fuhh!




4) 4th day raya - Umar had viral fever..then melarat ke Ulya and Ulwan and now still recovering..Uwaaa! Siannye anak Umi. Dalam fridge ada 3 set ubat demam+batuk+selsema+antibiotik (kaya poliklinik kotaraya tuh!)




5) Family Dinner best sangat sebab semua orang ada: 3rd day - with Abi's family at Chakri's Palace, 4th day - with Umi's family at Ayam Bakar Wong Solo

6) Wawa & Sagol and daughter, Hanin fly back to Suweileh, Jordan on 6th day raya. jumpa lagi 2 tahun..Isk..isk..






What I learned from this Eid?




1) Makan ingat baek2 sket eh!




2) Insaf melihat atok/nenek yang tua renta - Ya Allah, janganlah Kau jadikan aku hidup terlalu lama hingga membebankan orang lain. Jadikanlah umurku teriisi dengan amal yang bermanfaat buat yang lain.




3) My kids have no kampung -- they enjoyed so much interacting with nature (kejar ayam, dengar ayam berkokok pagi2 etc.)




4) Travel mana-mana kena bawa ubat demam/parasetamol




5) Dinner kat luar kena cari tempat yang sesuai untuk anak2 berlari.








Layan je la pic ni...
Kat Klang - kat sini Ulwan enjoy kejar ayam..Umar dah tukar tshirt Ben10 hadiah puasa penuh.



Kat Tampin - the 3 generations: Abi, Tok Bun (left), Tok Nyang



Kat Pantai Rombang, Melaka - jumpa Wan (Ummi's grandfather:Mama's site)



Kat Kulai, Johor - jalan raya rumah jiran, berkenan kat anak patung besar dari Ulya. Peluk le puas2!



Ayam Bakar Wong Solo - Atok Abu belanja anak cucu (yang takde dlm gamba Ummi sbb tukang amek gambo & Umar yg terbaring demam)



Nyum2! Masakan Jawa Solo..pastu pekena jus poligami. Sape yg minum tu ek?

3 comments:

Ukhti Syahid said...

Assalamualaikum..
wow..
jus poligami...mengancam sungguh titlenye...heheh..

maimanah~khansa' said...

ouh, ayam bakar wong solo dah ade kat Malaysia ye..kalau kat sini mmg ade :D sedaap..

the author said...

beli mazda5 ek?cantek la keta tu. wah meniaga maju nihhh!!
-najah-