Thursday, December 23, 2010

An-Naba' by 25th Dec


Sejak awal cuti sekolah, Abi dah berjanji akan menawarkan hadiah lumayan buat Umar kalau habis hafal Juz 30. Maknanya, cuti kali ni target yang mesti dicapai adalah hafalan surah An-Nazi'at dan An-Naba'.

Satu hari 2-4 baris ayat. Ada hari yang tak menghafal. Bila ada yang lupa, kena ulang balik. Dah namanya budak, duduk menghafal Quran 30 minit terasa siksa yang amat banding dengan tengok TV 30 minit (part ni yang Ummi rasa nak cubit2 je). Maka tu yang dah nak habis cuti sekolah ni, tinggal lagi 3 ayat surah An-Naba' je belum Umar hafal.

Kebetulan birthday Umar hujung tahun, 25 Disember pulak tu, so Abi letak target kalau dapat hafal by 25 Dis, insyaAllah dapat la hadiah special tu.


Episod menghafal

Ada hari dengan Abi (patuh dan taat, tak main2).
Ada hari dengan Umi (boleh 'kawtim' kurangkan baris ayat untuk dihafal).
Ada hari mengulang sampai 1 jam sebab ingat yang baru, yang lama lupa.
Ada hari menghafal sampai menangis sebak sambil cakap "kenapa Al-Quran ni susah??"
Ada hari yang menghafal sampai tertidur kat couch.


Lagi 1 hari...
sempat kah Umar menamatkan hafalannya?
dan berjaya mendapat reward yang dijanjikan??
jeng..jeng..
kita tunggu ye.

1 comment:

iman said...

<3
kontroversi tajuk.. ingt prediction kiamat mcm 2012 muvie tuh..

huhu.. chayok2!!