Wednesday, September 30, 2009

Cerita Lama 1: Nuzul Al-Quran

Masa bulan Ramadhan mmg jarang2 Ummi dok depan komputer utk urusan lain selain kerja di kedai a.k.a ofis. Jeling2 je blog ni dan tengok update kwn2 kat facebook je.

Ummi sangat teruja nak citer pasal Umar yang sudah mula bertatih2 membaca Al-Quran menggunakan mushaf baru yang dihadiahkan Abi. Sekarang Umar sedang hafal Al-Bayyinah, sampai menitik air mata sbb dia kata susah. Mula2 susah, lama2 ok la sayang...


Tanggal 17 Ramadhan lepas (fuh..citer lama betul ni)..Ummi tanya Umar nape kita cuti hari ni? And the stories began on how Al-Quran revealed to our beloved Prophet Muhammad s.a.w. Yang menarik soalan Umar adalah:
"Apa makna tanda 'star' dalam Quran,Ummi?"
"Nape ada banyak tanda 'masjid'?

Nak tegelak bila Umar tunjuk simbol dalam Al-Quran spt yg disebutkannya (lihat gambar bawah):
Star = tanda Hizb
Masjid=Sujud Tilawah >_<

Dan ni jawapan Ummi:
"Tanda star ni maksudnya 'hizb'. Dalam 1 Al-Quran ada 30 juzu'. Umar kan sdg hafal Juz ke 30. Setiap Juzu' ada lebih kurang 4 hizb."
"Tanda masjid ni maksudnya ayat sujud tilawah. Bila jumpa tanda tu sebaik2nya kita sujud mengadap kiblat dan baca "sajada wajhiya lillazi khalaqahu wa syaqqa sam'ahu wa basarahu bihaulihi wa quwwatihi fatabarakallahu ahsanul khaliqin."

Best dan masyuk betul berinteraksi dengan Al-Quran. Lebih2 lagi kalau kita faham ayat-ayatnya tatkala Imam sedang membaca dalam solat. Boleh tangkap leleh sebab kita membayangkan tentang teguran Allah pada kita mengenai iman, kematian dan Hari Kiamat.

Ummi dan Abi doakan anak-anak kami semuanya hidup bernaung di bawah bayangan Al-Quran. Impian kami ada yang menjadi hafiz hafizah (sendiri nak jadi tak tau le bila). Allahumma amin!!

2 comments:

Harmoni2008 said...

Pembetulan.. AlQuran consists of 30 juzu', each divided into 2 hizb. Each hizb is further divided into 4 rubu'.

ummu umar said...

terima kasih atas pembetula...saya pun br tau.