Friday, August 13, 2010

Preggy Ummi in Ramadhan

Saat Ummi mengetuk keyboard, dah masuk 4 Ramadhan dan dah 3 hari Ummi berpuasa. Kali ini dalam keadaan 6 bulan pregnant. Alhamdulillah berpuasa dalam keadaan mengandung ni yang confirm adalah NO Off Mode, kecuali kalau ada faktor2 kesihatan yang membenarkan ibu tidak berpuasa.

Antenatal check-up

Isnin lepas adalah temujanji bulan Ogos Ummi di Klinik Desa Gombak Setia. Buku 'pink' wajib bawa untuk pemantauan dan catatan jururawat dan doctor. Pregnancy kali ini mula2 Ummi dapat stiker putih (Bagus) pada cover buku 'pink' dan semenjak 2 bulan lepas stiker putih bertukar Hijau (Ada Masalah sket..agaknya la maksudnya tu). Why? My blood pressure rendah, hemoglobin count below normal (<11).>_<

Atas nasihat nurse, Ummi pun perbaiki la pemakanan dengan mengambil lebih banyak makanan yang tinggi zat besi. Malangnya, checkup baru2 ni, makin turun kemoglobin count. Dari 10.9 ke 10.3. Lepas tu bila kepekatan darah rendah, nurse bagi la makan pil ferrous formate. Tapi...makan pil ni buatkan Ummi constipate pulak. So memandai sendiri, Ummi berhenti makan pil dan gantikan dengan banyak minum susu. Bila consult doctor, kena la sebijik! Apa katanya?
Doc: Awak tak boleh berhenti makan pil tu...kena minum air banyak...setiap hari makan buah tak?
Ummi:
Setiap hari tak la, tapi every week mesti ada..
Doc: ha, kan!! Kena makan buah setiap hari baru cepat serap ferrous tu dan badan awak banyak fiber..
Ummi: (sami'na wa ata'na)



Baby's Kick


Dr.Har dalam sesi usrah baru2 ini ada menyebut, "Ibu hamil minggu 20 ke 30 adalah paling ideal untuk berpuasa. Early pregnancy badan lemah sebab morning sickness. Late pregnancy perut dah sangat berat."

Alhamdulillah, I'm considered fine to fast this time. Bukan lah nak mencari alasan untuk tidak berpuasa TAPI Allah beri kelonggaran jika ibu hamil yang khuatir kesihatan dirinya atau dirinya dan bayinya, untuk tidak berpuasa. Sungguh indahnya agama Islam ini.

Dengan usia kehamilan Ummi, baby memang dah menendang2 dalam perut ni, especially:
- masa mengaji
- masa bersandar untuk rehat
- masa sujud (terhimpit kot!)

The kick move tickles me and a sign that the living creature inside me does react with what i'm doing. Subhanallah! Always..always and never fail to amaze me.

Tapi adakalanya baby movement agak kurang selesa bila perut rasa 'ketat' (macam perut penuh lepas makan). Sabar ye Ummi! Nak dapat pahala ni...

Tips Ibu Hamil bulan Puasa

So, kalau Ummi dan ibu2 hamil lain nak kejar pahala berpuasa, perlu ada strategi kesihatan juga. Pastikan badan kita cukup bertenaga untuk berpuasa dan juga kekal bertenaga untuk beribadah dengan tips berikut..(dipetik dari sini)

1. Hindari makanan yang mengandung gula tinggi saat sahur dan berbuka karena cepat dicerna sehingga mengakibatkan mudah lapar.

2. Saat sahur, pilihlah makanan yang lama dicerna seperti karbohidrat kompleks dan sayuran agar tidak mudah lapar. Hindari makanan dalam tin, makanan yang mengandung pengawet, tinggi lemak, tinggi kadar garam, dan tinggi kadar gula semisal makanan cepat saji.

3. Berbuka perlahan karena puasa memperlambat sistem pencernaan. Minum minuman manis dan jus buah diikuti makanan ringan. Hidangan makanan tetap harus seimbang baik karbohidrat, protein, vitamin, lemak, vitamin, dan mineral untuk pertumbuhan janin. Jangan lupa lengkapi hidangan dengan susu dan buah.

5 comments:

AdH said...

Assalamualaikum Ummi :)



Thanks for the tips for preggy mother :) Ada juga dah 'tuang' hari ni. Tak tahan. Perut masuk angin. Baby tendang2. Agaknya dia pun lapar :)

Selamat berpuasa.

ammar Roslizar said...

HeHe
all the posts here never fail me

"terhimpit kot!" =D

dalam kelakar, ada byk ibrohnya

jzkk

asma' said...

k.anfal.if takleh tolerate ferous fumarate tu leh try obimin..beli kat pharmacy...50sen sebijik...ok..tak constipate...

nur ilanah abdullah said...

salam kak anfal..bru bukak balik blog kak anfal..ngee.. blog ila berhabok2..ble tutup akaun..
kalo bgus pose around minggu 20-30....ila kene 1st trimester..huhu.. skang minggu ke-8.. next week ade ultrasound n appointment... ila da skipped 2kali pose..wuu! xtahan..lembek!! risao je takot dehydrate sme... skang ni morning sickness makin menjdi2 lak. but it;s a good sign... so cm bersyukur gak la...
:)... hope ble baiki cara makan sme... skang tgh experiment lg ape yg ok n x... huhu!
any tips for preggie yg 1st trimester nk berpose..xmo ponteng2 kalo ble... wuuu!

en_me said...

tahniahnyerrr..

salam aidilfitri larr fulakks.. ehehe