Friday, August 28, 2009

Ulya's Story

Ramadhan kali ni adalah tahun pertama Ummi test keupayaan Ulya berpuasa. Mencabar jugak nak pujuk dan layan girl Ummi sorang ni. Setakat seminggu berpuasa ni, berikut rekod Ulya:

Day ONE

Ulya sahur pukul 10 pagi dengan cereal, roti dan susu sustagen. Hari ni Ummi kena masak untuk bawa ke rumah Nenek Abi. So ramai la yang 'membantu' kat dapur. Mula pukul 3 ptg perut Ulya dah berbunyi agaknya, dia minta roti. Tak boleh sayang, belum lagi, lagi 4 jam. Kejaaap je. Lagi setengah jam, Ulya tanya Ummi lagi, dah boleh buka pose ke? Huhu..belum. Dan setengah jam lagi, sampai pukul 4.30ptg, Ulya dah nangis. Ummi suruh tanya Abi dulu boleh buka ke tak. Dia naik dan turun bgtau Abi cakap OK! So dia makan cereal depan Umar. Apa lagi, marah la Umar dan tak semena2 Umar menangis. Alahai si bujang. "Jangan bagi dia makan lagi!!" marah Umar.

Bila Ummi naik atas, tengok Abi tido. Ummi cakap kat Abi yang Ulya dah buka pose.
Abi: "Aik? Nape Ulya buka pose?"
Ummi: "Dia kata dah tanya Abi, Abi kata OK"
Abi: "Abi tido tadi takde cakap apa2 pun."
(memandai je Ulya ni. Atau kes dia tanya Abi boleh buka tak, Abi dalam tido mengangguk...hihi)

Sampai rumah Nenek, hidangan disusun atas meja dan sebagai layanan istimewa kami siapkan pinggan untuk Umar berisi ayam, kuih dan kurma. Jeng...jeng..ada orang jeles tengok Abg Umar dpt layanan istimewa. "Ulya nak jugak!!!" Mana boleh sebab tu untuk orang yang pose je. "Kalau camtu Ulya nak pose balik la!" Haha...pose balik pukul 7.15pm mana aci!!! Ulya..ulya..

Day TWO


Hari Ahad Ulya sahur lambat jugak pukul 10 pg. Tapi hari ni Ummi gagahkan dia supaya bertahan sampai maghrib. Dan janji dgn goodies! Nak tak nak kena umpan jugak. I'm not saying bribing ok.

Ulya dan geng budak2 masjid (kat belakang ruang solat di masjid wilayah,mereka bergumbira!)

Day THREE

Isnin cuti skolah, so semua duduk rumah. Ulya sahur on her official time as usual. =_= Malam sebelumnya Maksu Silah tido rumah, so Ulya ada kawan la. Dia leka main 'mak2' dgn Maksu, so blh la buy her time. Hari ni buka kat Surau Mardhiyyah, dia ada geng Shahidah & Nabilah. Masa buka Ulya minta Ummi siapkan pinggan berisi kuih 2 potong!, kurma, buah. Lepas habis makan, Ulya nak nasi. Nak pinggan lain, pinggan tu kotor. Ewah2..Ulya makan nasi dengan ayam goreng, berselera betul. Alhamdulillah.

Iftar kat surau.

Day FOUR

Hari ni kita iftar kat rumah Opah. Ummi masak Nasi Daging. Air asamnya Mak Ngah Nahdia siapkan. Kenyang betul kita makan hari ni. Tok Abu kata kita solat terawih semua kat rumah. Alhamdulillah another day Ulya berpuasa.

Day by day

Hari2 berikutnya seperti biasa untuk Ulya cuma bila masuk pukul 3.30 ptg, Ummi dah jadi macam Datuk Harimau sebab ada orang akan tanya pukul berapa? bila nak buka? dll.

Layan punya pasal, Ummi bawa Ulya gunting rambut kat salon. Kakak hairdresser beri puji-pujian kat Ulya, "comelnye, sayang kak potong rambut dia..bla...bla." Satu lagi motivasi Ulya supaya bertahan sampai buka pose.

Dan alhamdulillah hari ni dah masuk hari ke-11 Ulya berpuasa. Satu kenikmatan semasa berbuka bagi Ulya. Dan setiap kali mencapai satu hari penuh berpuasa, Abi akan salam dan peluk Ulya tanda tahniah berjaya berpuasa sehari lagi. Tersipu2 Ulya senyum tanda gembira. 19 hari lagi sayang. You can do it!

New haircut. Cheeze!

Thursday, August 20, 2009

Kalau puasa penuh nanti dapat hadiah apa?

Ramadhan datang lagi! Pesta beribadah dan masa untuk merapatkan ukhuwah sesama keluarga. Ummi sangat suka dengan bulan best ni sebab masa untuk recaj bateri. Kalau tahun lepas alhamdulillah Umar dah dapat puasa penuh, kali ni nak test power Ulya pulak. Ulya dah 5 tahun dan harap2 dia boleh puasa makan DAN paling penting susu Sustagen dia.

Macam tahun lepas jugak, Bibik cuti mulai bulan puasa, cuma kali ni lebih awal, bermula 1 Ramadhan dan selama 40 hari. InsyaAllah anak-anak Ummi dah cukup besar untuk tolong cuci pinggan, lap meja, kemas bilik, kan? Dan Ummi akan kembali pada rutin mencuci baju, menyidai, melipat dan menggosok baju. Oh tidak!! I hate this chores, yg lain takpe. (pemalas punye Ummi) Baju ni akan sentiasa beranak pinak. Takpe2, akan kukerahkan sumber daya manusia yang ada di rumah ni. ^_^

Juadah Berbuka

Oh back to Ramadhan story! Sejak Ramadhan lepas, kami sekeluarga akan berbuka di Surau Al-Mardhiyyah, tak jauh dari rumah kami. Setiap hari akan ada majlis iftar di sana. Abi kata jimatkan masa dan tenaga memasak. Oh thank you Abg! (again lazy..huh!) Boleh la spend lebih masa tilawah Al-Quran dll. Dan kami seboleh2nya tak pergi ke Pasar Juadah. Kalau ke pasar juadah pun, spot kedai yg diketahui sangat best je. Dah beli, balik! Contohnya Abi ckp,"Beli tepung pelita SAHAJA!" Ummi pun terkebil2 mata, "Tu je ke bang?" Huwaaa!

Terawih

Bila ada anak kecik ni, kena target surau atau masjid yang child-friendly. Biasanya di rumah atau Masjid UIA. Kalau pegi solat 'orang tua2' ni, mesti ada je mata2 yang tenung semacam kat anak2 kita yang berlari atau buat bising. Habis tu dah namanya kanak2, tak kan la duduk macam tunggul je kan? Nanti solat pun jadi tak khusyu'.

Alhamdulillah sangat selesa dan tenang solat terawih di Masjid UIA sebab ramai jugak anak2 foreigners yang ikut parents mereka solat di situ dan mereka faham keadaan tersebut. Bagi meraikan Umar yang ikut serta kami solat terawih, kami buat 8 rakaat sahaja. Good enough for him.

Infaq

Ramadhan bulan terbaik untuk didik anak2 berinfaq. Kita perlu terangkan pada mereka tentang pahala bersedeqah di bulan mulia ini. Dan terlalu banyak pintu kebaikan yang dibuka untuk memberi peluang mereka berinfaq. Setiap hari ke masjid, Abi akan bawa sejumlah wang dan minta Umar masukkan ke dalam peti derma atau yang seumpamanya. Moga Allah jinakkan hati anak2 kita untuk sentiasa memberi dari menerima. Amin.

Reward Puasa

Anak-anak tetap anak kecil yang melihat material sebagai ganjaran terbaik. Ummi Abi selalu cakap buat baik dapat pahala. Baaaaanyak pahala! Tapi pada mata mereka, nilai tersebut adalah terlalu abstrak untuk difahami. So sebagai ganjaran puasa penuh, Abi hadiahkan permainan Ben 10 untuk Umar tahun lepas. Senyum telinga ke telinga la Umar tu! Dan berkobar2 nak puasa lagi.

Dan minggu ni Ummi ingatkan Umar lagi, kita dah nak masuk bulan Ramadhan, kena puasa lagi untuk TIGA PULUH HARI.

Jeng...jeng..

Dan soalan cepu emas dari Umar: "Kalau puasa penuh nanti dapat hadiah apa?"

Ngeee...jawab jangan tak jawab!






Thursday, August 13, 2009

Bila anak-anak sakit..siapa yang susah hati?

Hari ni dah Jumaat, hari kelima anak-anak sakit. Bermula dengan Ulya demam pada malam hari Ahad, diikuti dengan Ulwan pada keesokan harinya. Dan last yang agak kuat bertahan, abang Umar pun demam jugak semalam.

Susah hati.
Runsing.
Tak tidur malam.

Siapa?

Siapa kalau tak Ummi?

Ummi pesan Abi beli orange juice untuk anak-anak minum.
Ummi beli Kool Fever patch tampal kat dahi anak2. Tak tahan begitu lama tapi ok lah, sekadar usaha.
Ummi beli yoghurt sebab Opah sms pesan minum susu dan makanan berasaskan buah-buahan.
Ummi paksa anak-anak telan habbatus sauda'.
Ummi basahkan kepala Ulwan dengan air asam jawa, dengan air zam zam. Huhu macam2!
Ummi bagi setiap sorang tuala kecik sendiri, nak bersin ke batuk ke guna tuala masing2.

Semalam muka Umar merah dan suhu naik sampai 38 darjah Celcius. Tak boleh tahan, jom gi klinik jumpa doctor. Doktor bagi antibiotik jugak sebab tekak dah merah.

Alhamdulillah hari ni Ulya dan Ulwan dah makin sembuh, cuma batuk2 sikit. Tapi Ummi tetap kuarantinkan dari pegi tadika. Umar pun wajib kuarantin dr sekolah. Takpe lah, kata Kak Sofy it's our social responsibility utk cegah anak orang lain dr berjangkit dgn anak kita. Hopefully next week will be brighter for all of us.

Sebab bila anak-anak sakit..siapa yang susah hati??? >_<

Friday, August 7, 2009

Cuci Tangan Bersih2

Minggu ni Pengetua sekolah alert pada ibu bapa melalui mailing list SRIAAG-net tentang pihak sekolah berjaga-jaga dan bersiap sedia untuk menerima arahan untuk kuarantin sekolah jika kes H1N1 menular di sekolah Umar. Memang merisaukan apa lagi sekarang korban H1N1 dah meningkat menjadi 11 orang.

Umar pun dah peka tentang H1N1 sebab dia tengok iklan berulangkali dalam TV tentang simptom flu ni. Sampai satu hari ada serangga hitam kecik merayap kat buku Ulwan. Dia kata tu H1N1 tu! Tergelak besar Ummi. Macam mana la Umar tau, Ummi pun tak pernah tengok rupa benda alah tu.

Anyway, sebagai langkah berjaga-jaga, setiap pelajar diajar untuk mencuci tangan menggunakan sabun setiap kali keluar masuk tandas. Ummi belikan Umar hand sanitizer kat Vitacare. Brand Dettol dah habis! Beli je la brand lain tp same function.

Makan tengahari pun dah tak menggunakan dulang tetapi individual tray. Siapa yang tak sihat digalakkan bercuti dan yang asthma digalakkan pakai face mask. Ya Allah selamatkan lah anak-anak kami.

Dan 15 Ogos ni sekolah akan adakan GOTONG ROYONG PERDANA. Ummi Abi dan anak-anak akan turun padang bersihkan sekolah bersama2. Yeah!

Tengah cari2 pasal handwashing, Ummi jumpa video comel ni. Enjoy educating your kids on handwashing!


video

Merah Hitam Kelabu Asap

Dah nak balik dah ni.

Sori ler lambat update story Ummi. Havoc satu Malaya memperkatakannya. Yang kutuk, yang nak saman, yang rasa semangat juang dan macam2 lagi. Ye, Perhimpunan Mansuh ISA 1 Ogos di ibu kota KL. Dan Ummi serta keluarga tidak terlepas melakar sejarah. Biarlah apa kata orang tetapi sekurang-kurangnya kehadiran Ummi melaungkan 'ISA Zalim' adalah sumbangan Ummi untuk menyatakan kebencian kepada kezaliman. Umar pun excited nak pegi tapi Opah kata tak sesuai.

Seawal 11.30 pagi kami dah bersiap dengan pakaian tema merah hitam walau pun tidak tertera langsung perkataan ISA. Ummi, Abi, Tok Abu, Opah, pakcik makcik dan tidak ketinggalan Mak Su Silah, kami menaiki LRT menuju ke stesen Pasar Seni. Niat asal untuk ke Masjid Negara tetapi terlalu banyak sekatan jalan oleh polis, maka kami lepak la dekat Dayabumi. Dah nak waktu solat zohr, Opah ajak pegi toilet, so kami pun tercari2 toilet berhampiran dan akhirnya decide untuk solat terus di surau CM (Pasar Seni). Sedang kami bersiap untuk solat Opah terima panggilan dari Mak Ngah Nahdia yang dia dan mama & adik2nya ditahan polis. Lihat sini.

Ketegangan mula terasa. Selesai solat kami bergerak menuju ke Masjid Jamek dan sempat melihat sekumpulan demonstrator bertempiaran lari ditembak gas pemedih mata. Canister gas jatuh laju di hadapan Abi. Fuyyo!! Ini bukan movie bang, ni real! Kami pun patah balik ke CM dan merentas jambatan sini. Dari situ lalu depan Dayabumi dan ambil jalan utama menuju ke Dataran Merdeka.

Air pancut!

And here's the battle began. In short, Ummi Abi dan Maksu Silah dalam kumpulan berhampiran terpisah jauh sikit dari Tok Abu dan Opah. Pak Ngah, Pak Lang dan Mak lang dah terlepas ke Dataran. Kami dapat penangan air semburan dan juga gas pemedih mata kat sini. Second attack, i.e. the tear gas memang gillerz! Kami lompat ke semak di tepi jalan dan meluncur turun ke belakang bangunan Galeri KL. Ummi pegang Maksu kuat2, tekup muka dengan tuala basah, pejam mata kuat2. Nak sedut apa pun semua rasa perit, mata, dada, hidung. AllahuAkbar! Sungguh Ummi terbayang wanita Palestin diserang bom fosforus di Gaza, terkenang syahid-syahidah first liner Palestin. Alhamdulillah dalam kekalutan, Abi ingatkan, "tenang2! jangan panik!" Kemudian kami rehat di tepi longkang belakang bangunan Galeri KL dan hanya menunggu hingga keadaan reda.

Fedih mata ni!

Himpun peacefully

Dalam pukul 4.20 petang kami decide untuk jalan ke Bar Council dan tunggu adik2 Ummi yang lain di situ. What an eventful Saturday evening!? Nak tau tak? Sape yang dah pegi demo dan dah dpt penangan best merah hitam kelabu asap ni...CONFIRM nak pegi lagi!

MANSUH ISA! BEBAS TAHANAN!

p/s: Wawa & Ayai jangan jeles eh! >_<